De ontwikkeling van je eicel

Primordiale follikel vanaf je geboorte tot 150 dagen  voor de ovulatie

Primordiale follikel is dus ontstaan tijdens de zwangerschap van je moeder en het is 0.03mm groot.  Het is een soort goed verborgen schat, veilig opgeborgen in een kluis. In deze fase maakt het dus niet uit hoe je leeft. Je eicel is NIET aangesloten aan je bloedstroom en wordt NIET beïnvloed door je vloeistoffen.Het is de Follikel stimulerend hormoon die de kluis op gegeven moment opent. Op dat moment is je minuscule eicel net zo gaaf als bij je geboorte.  ( Ok, ervan uitgaande dat je niet blootgesteld bent aan geweest aan hoge dosis radioactieve straling, zoals bij een lekkende kerncentrale.) Als deze eicel  zich ongestoord gedurende de 150 dagen kan ontwikkelen, dan kan je dus ook op hogere leeftijd zwanger raken. Denk aan Sharon Dijkstra die op haar 48e zwanger werd.


Primaire follikel vanaf 120 tot 65 dagen voor de ovulatie, 0,06 mm

In deze fase vindt de zo belangrijke proteïne synthese plaats. Dat betekent  dus chromosomale selectie. Hier kunnen dus de chromosomale afwijkingen al ontstaan! Denk aan syndroom van Down of een andere chromosomale afwijking. Het blaasje wordt groter en vult zich met vocht afkomstig van de rest van je lichaam en vanuit je bloed. Mocht er dus toevallig landbouwgif, alcohol, teer of nicotine in je bloed circuleren 3 maanden voor de bevruchting, dan komt deze ook in het vocht van je eicel terecht. Het eitje zit dus in een blaasje = follikel met vloeistof. De kwaliteit van de vloeistof is anders bij 20-jarige dan bij een 40-jarige vrouw. Dit heeft onder andere te maken met vervuiling van het lichaam.  Dit gegeven heeft invloed op de ontwikkeling en van het eitje en de kwaliteit daarvan.


Secundaire  preantrale follikel 65 - 14 dgn. voor de ovulatie

0,12 mm

In de overgang van primaire naar secundaire follikel gaat de eicel van 46 naar 23 chromosomen. Hierbij is de DNA definitief bepaald. Het blaasje zelf groeit door.

Dit was de preview! Binnenkort meer hierover.