Voordat je zwanger wordt

Rook niet, drink geen alcohol, eet voldoende groente en fruit en slik preventief foliumzuur. Dat zijn de adviezen die wensmoeders krijgen, zodra ze de anticonceptie willen laten staan.

Het idee is, dat je geen schadelijke stoffen in je lichaam wilt hebben op het moment dat je zwanger wordt en dat je voldoende gezonde voedingstoffen en vitamines in je lichaam hebt zodat het bevruchte eitje zich goed kan ontwikkelen.

Ik ben het hiermee ook reuze mee eens, met name als je jong bent en makkelijk zwanger kan worden. Maar hoe zit het met de vrouw van boven 35? Vanaf die leeftijd komt de verminderde eicel kwaliteit om de hoek kijken.

Dan moet je eigenlijk veel eerder beginnen met je voorbereiding op de zwangerschap. Juist in de maanden voor de bevruchting is je leefstijl van invloed op de goede kwaliteit van je eicel en daardoor dus voor 50% verantwoordelijk voor de gezondheid van je embryo.

Van miljoenen naar 400 eicellen in je leven

Het eitje dat deze maand springt heeft hele lange weg afgelegd. Het is allemaal begonnen tijdens de zwangerschap van je moeder. Toen werden er in je groeiend lijfje je eierstokken met alle  eitjes aangemaakt. Je bent geboren met 1 miljoen eicellen , bij de puberteit waren het er 500.00. Je gaat  ongeveer 400x in je leven ovuleren, waarbij er een keuze wordt gemaakt voor het beste beschikbare eitje. Niet alle eitjes zijn bruikbaar.

De beste 400 mogen springen, de rest gaat in atresie = verschrompelt.

Dus hoe gaat de selectie in zijn werk?

Deze eitjes, verstopt in een kleine zakje – primordiale follikels genoemd zijn maar 0.03mm groot. Zodra de hypofyse de puberteit aanzet en follikel stimulerend hormoon gaat produceren, worden deze primordiale follikels wakker gemaakt. Door de vrouwelijke hormonen gaan ze een ontwikkeling door. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. De  eerst groeiende eitjes produceren zelf ook een hormoon AMH die de groei van de andere slapende eitjes tegenhoudt.

Dat hele proces van ontwaken tot de ovulatie duurt 150 dagen, waarvan de laatste 120 -90 dagen heel belangrijk zijn voor de kwaliteit van het embryo. Vanaf 90 dagen voor de ovulatie vindt er namelijk de proteïne synthese  in het blaasje plaats en staat het blaasje in contact met onze bloed en lichaamsvloeistoffen. Als er iets misgaat met deze proteïne synthese, dan kan de embryo DNA afwijkingen hebben, waardoor de kans op voldragen zwangerschap van een gezond kind aanzienlijk afneemt.

Lees meer over de ontwikkeling van je eicel.

24-12-2019