De toegevoegde waarde van acupunctuur bij je fertiliteitsbehandeling (IVF, ICSI, IUI)

Ik onderscheid 4 verchillende fasen, waarin ik je kan ondersteunen.


  • Voorbereiding
  • Ziekenhuistraject
  • Wachtperiode
  • De eerste zwangerschapswekenVoorbereiding

Deze fase start al geruime tijd voor je bevruchting en het doel is om de kwaliteit van je eicel te verbeteren.  Deze fase begint ideaal 3 maanden voor de start van de gestimuleerde cyclus van IVF, ICSI of IUI. Waarom zo vroeg? Wist je dat het eitje dat deze maand springt al eerder in contact staat met ons bloedstroom en dat alles wat je eet, drinkt en inademt in contact kan komen met dit eitje? Even terug naar het begin.

Je wordt al vrouw geboren met heel veel kleine eicellen. Weet jij hoeveel? Het zijn er liefst 1 miljoen, maar bij de puberteit blijven er 500.000 over. Maar de eicellen zijn eigenlijk nog niet af op dat moment. We spreken in de medische termen van primordiale follikels.  Vanaf ongeveer de 13 levensjaar  gaan deze follikels zich verder ontwikkelen. Elke maand wordt er een groepje ei blaasjes “wakker” en ontwikkelt zich naar het volgende stadium. Primaire follikel, secundaire follikel, antrale follikel  zijn de stadia die de eicel doormaakt. De gehele ontwikkeling duurt 150 dagen.

Als je meer wilt weten over deze fasen, lees dan mijn andere blog.

Tijdens deze ontwikkeling kunnen er fouten en beschadigingen ontstaan. Dat wil je niet en daarom wil je dus al eerder begonnen met de gezonde voeding, verbeterde doorbloeding naar je eierstokken en harmoniseren van hormoon huishouding en optimaliseren van je immuunsysteem. Wil je dus de kwaliteit van je eicel beïnvloeden, dan moet je minimaal 3 maanden voor de IVF starten met preconceptie care.  Maar misschien is het helemaal niet nodig, omdat het probleem niet bij jou, maar bij je man ligt. Dan mag je deze fase overslaan.


Ziekenhuistraject

Dit is de fase waarin de behandeling in het ziekenhuis start. Er zijn verschillen protocollen en behandelingen, daar ga ik nu verder niet op in. Wat ik wil zeggen,  is dat ik als acupuncturist mijn behandeling altijd aanpas aan het ziekenhuistraject. Wat betekent dat? Ik ga helemaal niets doen aan je hormoonhuishouding tijdens je ziekenhuistraject. Je hormoon huishouding wordt namelijk totaal overgenomen door de synthetische hormonen die jij gaat spuiten. De toegevoegde waarde van acupunctuur is ontspanning, het behandelen van bijwerkingen van de synthetische hormonen en verbetering van de doorbloeding van je eierstokken. Op de dag van de terugplaatsing (dan hebben we het dus over IVF of ICSI) en op het moment van vermoedelijke innesteling (dan heb ik het over IUI traject) kan je een behandeling ondergaan om de embryo als het ware te accepteren. Ik beïnvloed je immuunsysteem en zorg ervoor dat je immuunsysteem het embryo niet als vijand ziet en deze als het ware niet opruimt.

Kortom, tijdens de traject-fase behandel ik de bijwerkingen van de reguliere behandeling zonder het effect van de reguliere behandeling te verstoren en ik verbeter de kans op de innesteling.  Dit is trouwens wetenschappelijk onderzocht en mocht je je in dit wetenschappelijke onderzoek willen verdiepen, dan kan je mijn blog over wetenschappelijk onderzoek lezen.


Wachtperiode

Dan komt de wachtperiode. De prikken en invasieve gynaecologische ingrepen zijn achter de rug en je mag 14 dagen afwachten. En dat is juist de moeilijkste periode. Daarvoor word je geleefd door het behandelschema en je hebt als het ware iets te doen, maar daarna moet je wachten. Dat is juist de periode waarin de meeste vrouwen heel veel spanning opbouwen. Dat kan niemand je kwalijk nemen, maar het is niet bevorderlijk. Door stres ontstaan er namelijk reactie in het autonome zenuwstelsel en de bloedvaten die de baarmoeder van voeding verzorgen kunnen licht verkrampen. Het is heel belangrijk in de wachtperioden dat de vrouw zo ontspannen mogelijk is. Je begrijpt dus, dat ik in deze periode dus werk op de ontspanning en bloedtoevoer naar de baarmoeder.


De prille zwangerschap

Na een positieve zwangerschap zou je kunnen stoppen met de behandeling. De acupunctuur behandeling stopt hier voor de dames onder 35, de dames zonder andere gynaecologische ziektes, voor de dames zonder klachten en zonder verleden van miskramen. Alle andere gevallen zijn een indicatie om de behandeling voort te zetten.

In de eerste trimester werk ik aan miskraampreventie. Ik zie in mijn praktijk dat dit zinvol is vooral bij dames boven 37, bij verleden van miskramen – en dan heb ik het over alle leeftijden, bij vrouwen met endometriose of PCOS.  Maar denk ook aan heftige zwangerschapsklachten zoals extreme vermoeidheid of misselijkheid. Dat wil zeggen dat de aanstaande moeder te weinig energie heeft om de zwangerschap te dragen. Acupunctuur tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap ondersteunt de ontwikkeling van de baby en versterkt de moeder, zodat ze een fijne klachtvrije zwangerschap heeft.


Er zijn dus genoeg redenen om een acupuncturist  te raadplegen om je ziekenhuistraject door middel van deze natuurlijke methode te ondersteunen en om de kans van slagen te verhogen. Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie.

02-03-2021