AMH waarde - wat betekent het eigenlijk?

Het AMH is een afkorting voor Anti-Muller hormoon en heeft zijn naam te danken aan het feit dat het de gangen van  Muller in een embryo doet degenereren, waardoor het embryo uiteindelijk een jongetje wordt.

Als het embryo geen anti-Muller hormoon aanmaakt, dan ontwikkelt de gang van Muller zich tot eierstok en eileider en hoera…. Het embryo wordt een meisje. Je zou dus kunnen zeggen dat de AMH in je eigen embryonale ontwikkeling een soort anti-vrouwelijk hormoon  is. Zover de naam.

Na de puberteit komt de ovulatie op gang. Je hypofyse geeft de FSH (follikelstimulerend hormoon) af, die de eiblaasjes (follikels) met de eicellen erin doet rijpen. De rijping van een eiblaasjes kent meerdere stadia van primordiale tot primaire, secundaire en antrale follikel toe.

Het hele proces duurt 1 jaar waarbij de laatste 3 maanden een verbinding is tussen de follikel en de rest van het lichaam. Het blaasje bevat de eicel en ook een soort hulpcellen en deze cellen produceren bij een vrouw AMH – een soort anti-vrouwelijke hormoon. Waarom? Het is namelijk de tegenhanger van de FSH en zorgt voor rustige gelijkmatige rijping van de eiblaasjes. Het zijn dus de hulpcellen van een zich ontwikkellende eiblaasje vanaf de stadium van primaire follikel die AMH produceren. Je AMH zorgt ervoor dat de resterende follikels niet allemaal tegelijkertijd rijpen. Je AMH zegt dus iets over hoeveel eiblaasjes die zich dit moment ontwikkelen van de stadium primaire follikel naar antrale follicel.


Omdat het aantal eicellen door de doorgemaakte ovulatie afneemt, zal ook je AMH gedurende je vruchtbare levensfase afnemen. Dat is een normaal fysiologische gegeven. Als je AMH bijvoorbeeld 1,5 is, dan heb je meer zich onwikkelende eicellen dan een vrouw met AMH van 0,3.

Je begint bij de pubertijd met 500.000 eicellen en je zult ongeveer 400x ovuleren. Er gaan veel eicellen gedurende je leven verloren. Er rijpt een groepje en 1 springt, de rest verdwijnt. Zie het als een groepje cheerleaders die een piramide vormt. De mooiste, meest populaire staat aan de top. De rest dient als ondersteuning. Het groepje wordt naarmate je ouder wordt steeds kleiner. Maar de topper staat er altijd en springt. AMH zegt iets over hoe groot het groepje nu en komende 3 maanden is en dat kan half jaar later totaal anders zijn.

AMH is dus een goede voorspellende factor voor de slagingspercentage van IVF, waarbij we alle "cheerleaders" door middel van punctie uit het lichaam halen en kans geven om bevrucht te raken. Meer zegt het echter niet. Het zegt niets over de kwaliteit van je eicel, het zegt niets over de vitaliteit van je baarmoeder, het zegt niets over de acceptatie van je immuunsysteem en het zegt niets over de ontwikkeling van de  volgende primordiale follikels (wachtende cellen).

Toch wil ik altijd graag de AMH waarde van mijn patientes weten. AMH waarde in combinatie met andere labuitslagen en andere ziekenhuisonderzoeken en informatie uit mijn uitgebreidde intake geeft een beeld van de functionaliteit van je vruchtbaarheid. Zodoende weet ik waneer en hoe te behandelen om de juiste processen te beinvloeden.27-09-2019