9 tips om je vruchtbaarheid op een natuurlijke wijze te boosten

1. Eet maximaal 4x per week vlees en kies voor biologisch graasvlees van gras gevoede dieren.

Vlees bevat van nature oestrogenen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel vlees eten, significant hogere oestrogeen-niveaus in de urine hebben.  Een teveel aan oestrogeen heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid en vergroot de kans op PCOS, endometriose en hormoongevoelige tumoren.

Kippen oestrogeen heeft dezelfde moleculen als de menselijke oestrogeen. Dat wordt gezien als één van de oorzaken waardoor sommige meisjes al op te jonge leeftijd kunnen gaan menstrueren en borsten krijgen. Het ontstaan van borsten komt niet alleen voor bij jonge vrouwen die veel eieren of kip eten, maar ook bij te veel kip en/of eieren etende mannen. Bron: nutritionfacts.org

Hoewel het officieel verboden is in Nederland om groeihormonen toe te dienen aan vee, krijgen ons melkvee en varkens toch hormonen toegediend om ze vruchtbaarder te maken en om hun melkproductie op peil te houden. Daarnaast krijgen de dieren hormonen toegediend omdat ze door het doorfokken verzwakt en verminderd vruchtbaar zijn geworden en om hun vruchtbaarheid te synchroniseren, de bevalling op gang te brengen, ze sneller weer vruchtbaar te laten worden na de worp etc. Wakker Dier heeft onderzoek gedaan naar hormoongebruik in de vee-industrie. Zij signaleren een lichte stijging in het hormoongebruik bij varkens en koeien (welke periode?). Uit het rapport blijkt ook dat er onvoldoende toezicht is op het gebruik van toegestane hormonen om economische redenen... Het rapport is hier terug te lezen.

De meeste koeien worden niet gevoerd met gras maar met soja. Soja bevat fyto-oestrogenen, wat het niveau van oestrogenen verder verhoogt.  Daarnaast hebben de beesten niet bewogen en daarom niet veel spiermassa ontwikkeld. Het eiwitgehalte van dit vlees is dus ook nog eens erg laag.

Helaas worden ook de biologische koeien vaak met soja gevoerd wat de oestrogeen dominantie in hand werkt.   

Daarom: wil je graag vlees eten, doe dat dan niet vaker dan vier keer per week en kies voor biologisch grasvlees. Biologisch vlees is duurder, maar je bent wat je eet. Als je het vlees eet van verzwakte, zieke dieren, die zelf hormonen nodig hebben gehad om zich voort te planten, bedenk dan eens hoe hun vlees of melk jou voldoende energie kan geven, die jij nodig hebt om zwanger te worden en blijven…?

Hoe weet je wat de koe die jij op je bord hebt eigenlijk gegeten heeft? Stel gewoon de vraag aan je slager of google je vlees leverancier

Tip voor Zwollenaren: de man die biologisch vlees op de biologische markt in Zwolle op verkoopt op vrijdagochtend, weet exact wat zijn koe (die nu in zijn mobiele koelkast ligt) heeft gegeten. Verdiep je verder in grazende koeien en wilde runderen.


2. Eet weinig zuivel en kies voor biologisch

Van alle dierlijke voedingsmiddelen bevat melk bevat het meeste oestrogeen. Een koe maakt bijvoorbeeld 1000 keer zoveel oestrogeen aan tijdens de dracht als een niet zwangere vrouw in haar lichaam maakt. De oestrogenen van de koe komen ook in haar melk, want koeien worden langdurig doorgemolken tijdens hun 9-maanden durende dracht - tot wel 2 weken voor het kalfje geboren wordt, soms zelfs tot 1 dag ervoor. Koeien in melkveebedrijven zijn met korte onderbrekingen van 6 weken, jaren achter elkaar drachtig. Wij drinken dus bijna altijd melk en eten zuivelproducten die vol zitten met oestrogenen. (Bron: nutritionfacts.com)

Koeien in biologische (dynamische) veehouderijen produceren minder melk; ongeveer 5500 liter (een niet biologische koe produceert 10.000 – 12.000 liter per jaar). Ze zijn in het algemeen krachtiger en gezonder.

In de biologische landbouw mogen geen hormonen preventief worden gebruikt om de groei, productie, vruchtbaarheid of voortplanting te beïnvloeden.  Alleen als een individueel dier ziek is, mogen er hormonen worden toegediend voor curatief gebruik. Dit mag alleen op voorschrift van de dierenarts. De melk mag dan voor een wachttijd van 100 dagen niet meer als biologische melk worden verkocht.  Bron.


3. Kies voor pesticiden vrij voedsel

Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen die bij niet-biologische fruit en groentes, thee, koffie, kruiden etc. worden gebruikt om ze te beschermen tegen insecten en ander ongedierte. Pesticiden bevatten zogenaamde xeno- oestrogenen. Deze lichaamsvreemde hormonen gedragen zich als oestrogeen en hebben dus een negatief invloed op je hormoonbalans. Boodschappen tip.


4. Eet 500 gram verschillende biologische groente per dag

Dit zorgt er niet alleen voor dat je je vitaminen binnen krijgt, maar het zorgt er ook voor dat je minder vlees, zuivel en eieren eet (je zit immers al vol van de groente). Daarbij ondersteun je door het eten van veel groente ook nog eens je lever bij het afbreken van het teveel aan oestrogeen. Geen tijd voor de biomarkt? Laat je bioboodschappen thuisbezorgen.

5. Drink voldoende water

Wanneer je lichaam het signaal krijgt dat het gehydrateerd is, ontspant het en schakel je als het ware de stressrespons met bijbehorende cortisol- en aldosteronproductie uit. Hierdoor is er meer progesteron beschikbaar voor een eventuele zwangerschap.  Hoe weet je nu of jouw lichaam goed gehydrateerd is? Dat zie je aan je plas. Met uitzondering van je eerste urine in de ochtend moet je urine helder als water zijn. Donkergele urine betekent dat je uitgedroogd bent. Drink om dit te voorkomen ongeveer 2 l water per dag ook al heb je geen dorst. Vervang je water NIET door thee of ander dranken. Bron: de Innestelling, Rica Lukac


6. Zorg voor de juiste supplementen

Vitamine D3

In Noord Europa hebben wij een tekort aan vitamine als gevolg van te weinig zonlicht. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een hoge vitamine D voorraad meer succes hadden bij een ivf-poging. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in Nederland is 200-600 IU, echter in andere landen loot dit zelf tot 4000 (!) IU. Lees verder.

Kies voor vitamine D3 van PRL te koop bij de praktijk of online.
Magnesium

Magnesium is onder andere betrokken bij de overdracht van prikkels, het aanmaken van hormonen en de ontspanning van spieren. Dat geldt dus ook voor de gladde spierweefsels in de eileiders en baarmoeder! Wil je magnesium als supplement gebruiken, kies dan voor magnesiumcitraat. Magnesiumoxide is veel zwakker. Magnesiumstereaat zit vaak als vulmiddel in deze tabletten en heeft geen werking. Andere mogelijkheden om het niveau van magnesium in je leven te verhogen zijn elke avond magnesiumolie op je huid smeren  of elke avond een warm voetenbad met magnesiumvlokken erin nemen. Te koop online bij zechsal.


7. Mijd BPA (bisfenol A)

Deze hormoon verstorende stof is te vinden in sommige soorten plastic. Bisfenol A bindt zich aan onze oestrogeen receptoren en verstoort daardoor ons hormoon systeem. Bisfenol A is toxisch voor kinderen en volwassenen en brengt schade toe aan de ontwikkeling van eicellen, verlaagt de succeskans van ivf en verhoogt de kans op een miskraam. Uit studies is gebleken dat vrouwen met PCOS hogere concentraties van BPA in hun bloed hadden.

Gebruik geen plastic voor je etenswaren en drinken als je niet zeker weet of het product BPA-vrij is. Echter, ook BPA-vrij plastic kan xeno-oestrogenen lekken bij beschadiging door wassen, krassen of gebruik van een magnetron. Kies daarom voor alle zekerheid voor glas of roestvrijstaal als het op eten en drinken aankomt!

Let op; sommige blikken bevatten een plastic laagje aan de binnenkant. Vermijd deze dus ook!
Automatische koffie en thee machines hebben vaak onderdelen van plastic! Neem liever je eigen koffie en thee mee. Gebruik ook geen waterkoker van plastic.  Kassabonnen bevatten ook veel BPA, mijd die dus. In mijn praktijk gebruiken we om deze reden, bewust BPA vrije bonnetjes.

Bron: It starts with the egg, Rebecca Fett

8. Zorg voor voldoende ontspanning

Breng regelmatig een bezoek aan de yoga school. Kies voor een rustige zachte vorm van yoga zoals  bijvoorbeeld Yin of Hatha yoga. Let erop dat je yoga docent goed op haar leerlingen let en dat ze je zo nu en dan helpt of corrigeert bij het uitvoeren van de oefeningen. Ga in het weekend het bos in of het strand op. Maak een flinke wandeling met je lief, een vriend of alleen en laat alle zorgen even los.

Kies voor acupunctuur. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vrouwen, die acupunctuur ondergaan de stress van IVF veel beter kunnen verdragen


9. Wees selectief met wie jij je kinderwens bespreekt.

Het kan soms wel een jaar of langer duren voordat je zwanger raakt (oa. Afhankelijk van je leeftijd) en je zit er misschien helemaal niet op te wachten dat je collega’s of buurman telkens vragen: “En? Hoe is het met je buik?”

Bespreek dit onderwerp dus alleen met lieve begripvolle mensen waarbij je terecht kunt als de zwangerschap even op zich laat wachten.


Wil je meer gratis artikelen over het verbeteren van je vruchtbaarheid ontvangen? Schrijf je in voor mijn periodieke nieuwsbrief en ontvang als bonus een mini e-boek cadeau. Het is geheel gratis en je kan je altijd moeiteloos uitschrijven.


02-08-2018